vXPRT

Filerendszer változások az ESXi 7-ben

Nagyon sok helyen használnak SD kártyát, USB kulcsot boot “lemezként” aminek több oka is lehet. Például spórolás, egyszerűsítés, vagy éppen a szerver fizikai helyeinek maximális kihasználása. Ma a legtöbb gyártó már RAID opciókat kínál az integrált SD kártyák megbízhatóságának növelésére, hiszen az SD kártyákat nem folyamatos vagy teljesítmény igényes írási és olvasási műveletek végrehajtására tervezték.

A technológiából kifolyólag több problémával is szembesülhettünk: a kártyák gyakran tönkremennek, elhasználódnak. A tükrözött kártyák sokszor egyszerre mennek tönkre a sok írástól ha a scratch particíó, a logolás vagy a dump írása engedélyezve maradt az eszközre.

Az újonnan megjelenő szolgáltatások mint pl.: Tanzu, NSX-T, vSAN és egyéb komponensek, nem ritkán nagyméretű moduljai igénylik a teljesítményt, rendelkezésre álló helyet és nem utolsó sorban a rugalmasságot és a megbízhatóságot. Megkönnyítve ezen és egyéb gyártói alkalmazások működését, működtetését vagy éppen a hibakeresést a VMware a 7-es verzióban újragondolta a rendszerlemezzel szemben támasztott követelményeket.

A vSphere 7-ben fent említett okok miatt új rendszerlemez kiosztást terveztek. A korábbi verziókban a partíciók száma és mérete fix méretű volt, míg a vSphere 7-ben a méret dinamikusan változhat a rendelkezésre álló terület függvényében.

Rendszerpartíciók

A partíciók kiosztásának összehasonlítása a régi és az új ESXi verzók között:

1. Ábra
forrás: core.vmware.com

A fenti ábrán jól látható, hogy a vSphere 6 esetében két partíciót leszámítva mind fix méretű. Ez a két partíció a scratch és a VMFS datastore amelyek abban az esetben kerültek létrehozásra, ha a rendszerlemez nagyobb mint 8,5 GB és nem USB flash drive típusú. A harmadik dinamikusnak jelölt large core-dump, abban az esetben kerül létrehozásra csak, ha a rendszerlemez nagyobb mint 3,4 GB.

Az ESXi 7 négy partíciót tartalmaz:

1, System boot

2-3, Boot-banks

4, OSDATA

ESX-OSDATA adattípusok

A vSphere 7-ben bemutatkozó ESX-OSDATA partíció két részre van osztva, mégpedig ROM és RAM adatra. A RAM típusú adatok a gyakran változó, a ROM típusú adatok a ritkán változó adatok.

RAM adatok:

ROM adatnak minősülő állományok:

2. ábra: OSDATA adattípusok

A korábbi small core-dump, locker, large core-dump és scratch partíciók a vSphere 7 esetén mind az ESX-OSDATA részei lettek.

Az ESX-OSDATA partíciót nagy megbízhatóságú és perzisztens lemezen (HDD vagy SSD) kell létrehozni a megnövekedett számú I/O kérések miatt, amik lehetnek pl.:

ESXi 7 partíciók:

Az 1. ábrán látható, hogy a vSphere 7-ben egyedül a boot partíció fix 100 MB. A többi dinamikusan változik attól függően, hogy ez egy friss telepítés vagy upgrade, és függ a rendelkezésre álló lemez/média méretétől. 128 GB méret felett a VMFS datastore automatikusan létrejön a virtuális gépek adatainak tárolására.

3. Ábra, partíció méretek.
Forrás: core.vmware.com

Ha a rendszer (pontosabban a VMFS-L Locker partició) SD kártyára vagy USB eszközre kerül telepítésre, akkor az ESXi-OSDATA partíció a ROM és RAM típusú adatok helyett csak ROM típusú adatokat fog tárolni. A RAM típusú adatok a rendszermemóriában létrehozott RAM diszken kerülnek tárolásra.

Tervezési lehetőségek

A vSphere 7 több különböző típusú diszket/médiát támogat rendszerlemeznek, de egy fontos megkötés van, miszerint nagy teherbírású diszket válasszunk. Ezek lehetnek HDD, SSD, NVMe vagy bootolhatunk SAN-ról is. További javaslatok a legalább 32 GB lemezméret, illetve SAN boot-nál az LUN nem lehet megosztott több ESXi között.

Ha továbbra is SD kártyát szeretnénk használni, az alábbiakat érdemes megfontolni:

Követelmények és változások a vSphere 7 Update 3 frissítéssel:

Konklúzió

Ahogy látszik: a VMware egyre kevésbé támogatja már most, a jövőben pedig egyáltalán nem fogja az SD kártyák használatát. Jelenleg még ugyan használhatóak fizikai diszk kiegészítéssel és az I/O műveletek csökkentésével, de ha a rendszereink SD kártyáról indulnak érdemes már tervezni az átállást.

Exit mobile version